De vader van Selena (12) zit in de gevangenis

De vader van Selena (12) zit in de gevangenis

In Nederland moeten zo'n 25.000 kinderen hun vader of moeder missen, omdat hij of zij in de gevangenis zit. Een van die kinderen is Selena. Haar vader moest twaalf jaar de gevangenis in.

Denemarken

Selena was zes jaar toen haar vader plotseling verdween. Niemand wist waar hij was. Zelfs haar moeder niet. De ouders van Selena waren al een poos gescheiden. Na maanden zoeken vonden ze haar vader. Hij bleek in de gevangenis in Denemarken te zitten.

Schaamte

Selena was vooral bang wat andere mensen zouden zeggen, als ze hoorden dat haar vader in de gevangenis zat. Als ze iemand over hem hoorde praten, werd ze erg verdrietig.

In het begin schaamde ik me er heel erg voor. Ik was bang dat ik dan ook slecht zou lijken."
Selena

Na twee jaar werd de straf van haar vader ingekort. En hij werd verplaatst naar een gevangenis in Nederland. Voor het eerst kon Selena bij haar vader op bezoek.

Bijna vrij

Inmiddels is haar vader bijna aan het einde van zijn straf. Hij mag nu ook af en toe naar huis. Over ruim een jaar is haar vader weer helemaal vrij.

Weinig hulp

De Kinderombudsvrouw vindt dat er te weinig hulp is voor kinderen die hiermee te maken hebben. Dat moet veranderen, zegt ze.