'Pas op voor nepnieuws, ook in Nederland'

'Pas op voor nepnieuws, ook in Nederland'

Je moet oppassen voor nepnieuws, ook in Nederland. Daarvoor waarschuwt Kajsa Ollongren, de minister van Binnenlandse Zaken. Ze zegt dat Rusland neppe nieuwsberichten verspreidt in ons land.

Nepnieuws?

Nieuwsberichten op sociale media komen elke dag voorbij. Helaas kloppen ze niet allemaal; sommige berichten zijn nepnieuws. Dat is valse informatie die wordt verspreid om geld te verdienen of om ervoor te zorgen dat mensen een andere mening krijgen. Het dook bijvoorbeeld vaak op tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Nederland

Ook in Nederland wordt nepnieuws verspreid, zegt minister Kajsa Ollongren. Volgens haar komen die berichten uit Rusland. Als voorbeeld noemt de minister een nepwebsite over de MH17-ramp, met allemaal verkeerde informatie. Het leek alsof die gemaakt was door de Nederlandse regering, maar eigenlijk kwam het van de Russen.

Oplossingen

Minister Ollongren gaat praten met grote mediabedrijven zoals Facebook en Google, over hoe nepnieuws kan worden tegengegaan. Wil je meer weten over hoe je zelf kunt checken of nieuws echt of nep is? Je kunt hier een handige lijst met tips vinden.

Hoe herken je nepnieuws?