Feest in Zimbabwe: president moet na 37 jaar weg

Feest in Zimbabwe: president moet na 37 jaar weg

In verschillende steden in Zimbabwe vieren mensen feest. Ze vieren dat hun president Robert Mugabe niet langer aan de macht mag blijven. Hij was al 37 jaar de baas van het land.

Dit is historisch. De vreugde en de mensen die aan het zingen en aan het dansen zijn. Overal waar ik kijk, zie ik mensenmassa's.
Correspondent Bram Vermeulen

Zoiets is al jaren niet gezien in het Afrikaanse land. Mensen waren bang om geslagen of opgepakt te worden, als ze kritiek hadden op de president.

Rijk

Robert Mugabe werd in 1980 president van Zimbabwe. Toen hij aan de macht kwam was Zimbabwe een rijk land, maar geld werd er in de jaren daarna steeds minder waard. Mensen hadden stapels bankbiljetten nodig om een beetje eten te kunnen kopen, terwijl Mugabe superrijk werd. Hij had tientallen auto's en gaf grote luxe feesten.

Verandering

Veel mensen willen dat er snel iets verandert. Vandaag vertelde zijn eigen partij dat ze Mugabe niet meer als president willen. Een paar dagen eerder werd hij al afgezet door het leger. In het volgende filmpje zie je daar meer over:

Leger neemt de macht over in Zimbabwe