Wat was de Holocaust?

Vandaag wordt in Nederland de Holocaust herdacht. Bij de Holocaust werden zes miljoen mensen vermoord. Het gebeurde vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Adolf Hitler

Het gebeurde tussen 1933 en 1945 toen de nazi's van Adolf Hitler in Duitsland aan de macht waren. Hitler liet grote groepen mensen naar speciale kampen brengen. Daar werden ze omgebracht.

Vooral Joden waren het slachtoffer. Ze werden uit heel Europa gehaald en vermoord. Ook uit Nederland werden meer dan 100.000 Joden weggevoerd. Bijna niemand overleefde dat.

Herdenking

Ieder jaar wordt de Holocaust herdacht. Het is de bedoeling dat we het daardoor nooit vergeten en dat er nooit meer zoiets verschrikkelijks gebeurt.

Anne Frank

Een van de bekendste verhalen uit de Tweede Wereldoorlog is dat van Anne Frank. Zij zat jaren in Amsterdam ondergedoken en schreef daarover in haar dagboek. Uiteindelijk werd ook zij naar een kamp gebracht, waar ze in 1945 om het leven kwam.

Van het dagboek van Anne Frank is ook een stripboek gemaakt. De makers willen daar ook mee bereiken dat de Holocaust nooit wordt vergeten. Vorig jaar maakten we er dit filmpje over:

Strip gemaakt van dagboek van Anne Frank