Scholieren protesteren tegen Amerikaanse wapenwet

Scholieren protesteren tegen Amerikaanse wapenwet

Op verschillende plekken in Amerika wordt er geprotesteerd, vooral door scholieren. Ze voelen zich onveilig op school, na een schietpartij van vorige week. De scholieren willen dat de regering ervoor zorgt dat het moeilijker wordt om aan wapens te komen.

Florida

De boosheid is groot na de schietpartij vorige week op een grote school in Florida, in de stad Parkland. Een 19-jarige oud-leerling liep de school binnen met een wapen en begon te schieten. De meeste scholieren konden op tijd wegkomen, maar 17 mensen hebben het niet overleefd. De schutter werd opgepakt door de politie.

Vuurwapengeweld

In de Verenigde Staten komt vaak vuurwapengeweld voor. En veel kinderen zijn daar het slachtoffer van. Sinds het begin van dit jaar zijn er al bijna 200 kinderen onder de 18 omgekomen door een vuurwapen. Veel mensen zijn dat zat. Vooral jonge Amerikanen gaan de straat op om te protesteren.

Protestbijeenkomst in Fort Lauderdale

Wapenwet

In Amerika kunnen mensen makkelijk aan wapens komen; dat is zo in de wet geregeld. Vuurwapens horen bij de cultuur. Voor veel Amerikanen is het heel normaal om ze te hebben. Ze willen zich kunnen verdedigen als het nodig is, zeggen ze. Maar het gaat dus vaak mis met die wapens.

Strengere regels?

Veel jongeren hopen dat er nu iets verandert. Ze willen dat de regering met strengere regels komt, zodat niet iedereen zomaar een wapen kan komen. En dat er strengere controles komen. President Trump heeft gezegd dat hij hierover zal nadenken. Maar volgens deskundigen is de kans klein dat er snel wat verandert.