Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Benauwde buldog van Sky (14) moest geopereerd worden

Mopshondjes, de Franse buldog en de Shi Tzu. Dit soort honden met korte snuiten en platte hoofden zijn populair, maar dierenartsen maken zich er zorgen over. Door hun korte snuiten hebben de honden het vaak erg benauwd. Steeds vaker moeten ze daarom worden geopereerd.

Sky van 14 kan erover meepraten. Zijn Franse buldog Lola is vorig jaar geopereerd, omdat ze moeilijk kon ademen. Je ziet Sky en Lola in het filmpje hierboven.

Fokken

Om te zorgen voor korte snuiten, lange flaporen of in elkaar gedrukte hoofden worden de dieren gefokt. Dat betekent dat mannetjes en vrouwtjes bij elkaar worden gezet om bepaalde jonkies te krijgen. Als je dat te vaak doet kunnen de dieren problemen krijgen. Ze zijn dan doorgefokt, zoals dat heet.

Problemen

Zo kunnen honden met lange hangoren vaker een oorontsteking krijgen. Honden met veel huidplooien krijgen vaak ontstekingen aan hun huid. En kortsnuitigen hebben dus regelmatig last van benauwdheid.

Volgens fokkers worden niet alle kortsnuitigen ziek. Zij zeggen dat er niets aan de hand is als honden op de juiste manier worden gefokt.

Wil jij weten waar je op moet letten als je een hond koopt? Vraag dan advies aan een dierenarts en check deze site over het houden van huisdieren.