De winnaars en de verliezers van de verkiezingen

De winnaars en de verliezers van de verkiezingen

De meeste stemmen zijn geteld en het is duidelijk dat lokale partijen de gemeenteraadsverkiezingen hebben gewonnen. Lokale partijen zijn partijen die alleen in een dorp of stad meedoen aan de verkiezingen.

GroenLinks

In veel gemeenten deden ook landelijke partijen, zoals Partij van de Arbeid en VVD mee. Van die partijen was GroenLinks de grote winnaar. Die partij kreeg veel meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen en is in een paar steden de grootste partij. Maar in de meeste dorpen en steden blijft CDA de grootste partij.

Voor de partijen D66, SP en PvdA was het een grote teleurstelling. Zij kregen een stuk minder stemmen dan bij de vorige verkiezingen.

DENK

Opvallend was dat ook de partij DENK veel stemmen kreeg. Die partij deed voor het eerst mee in een paar grote steden en mag daar meteen in de gemeenteraad zitten.

Afluisterwet

Tijdens de verkiezingen konden mensen ook stemmen over nieuwe afluisterwet. Het lijkt erop dat iets meer mensen tegen die wet zijn dan voor. In het volgende filmpje zie je meer over de wet:

Veel discussie over nieuwe afluisterwet

In de video hieronder kom je nog meer te weten over de verkiezingen en zie je speciale kinderverkiezingen in Schiedam.

Volwassenen stemmen voor gemeenteraad