Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zorgen over Nederlandse kinderen uit IS-gebied

Journalist Sinan Can zocht in Syrië naar Nederlandse kinderen die opgroeiden bij de terroristengroep Islamitische Staat. Hij schrok van wat hij zag en maakte er een film over.

Vier jaar geleden gingen veel extremistische moslims uit Europa naar Syrië en Irak. Om mee te vechten met IS of om er te wonen. Uit Nederland vertrokken zo'n 200 mannen en 100 vrouwen.

Sommigen namen hun kinderen mee of kregen daar kinderen. Zij hebben waarschijnlijk verschrikkelijke dingen gezien en meegemaakt.

Inmiddels is IS na een zware strijd voor het grootste deel verslagen en verjaagd. Veel mannen zijn omgekomen. De meeste Nederlandse vrouwen en kinderen zitten nu vast in vluchtelingkampen en willen graag terug naar Nederland, maar dat kan niet. De Nederlandse regering wil ze niet helpen. De ouders hebben de terroristen van IS geholpen en zijn volgens de regering misschien nog steeds gevaarlijk.

Volgens de journalist die de kinderen opzocht is het een lastige situatie, waarin vooral de kinderen het slachtoffer zijn. In het filmpje hierboven zie je er meer over.

Bekijk ook