Jongens krijgen vaker straf op school dan meisjes

Jongens krijgen vaker straf op school dan meisjes

Niet naar de juf of meester luisteren, te veel kletsen buurman of buurvrouw of met je stoel wiebelen: daar kan je allemaal straf voor krijgen. Het Jeugdjournaal deed er onderzoek naar. En daaruit blijkt dat op 9 van de 10 basisscholen weleens straf wordt gegeven.

Jongens vaker dan meisjes

De helft van de kinderen in ons onderzoek heeft weleens straf gehad. En jongens worden op school ongeveer twee keer zo vaak gestraft als meisjes.

Deskundigen zeggen dat het logisch is om zulke straffen te geven. Ze zeggen ook dat het belangrijk is dat in elke groep dezelfde straffen worden gegeven. Zo is het voor iedereen duidelijk wat je kunt verwachten.

Duidelijke afspraken

Op basisschool Het Startpunt in Den Haag wilden ze ook duidelijkere afspraken. Daar bedachten ze een stappenplan voor straf. In de video hieronder zie je er meer over.

Een stappenplan voor straffen

Bijna een kwart van de kinderen vindt straffen vervelend en zegt dat ze moeten worden afgeschaft.

In het buitenland

Hoe zit het eigenlijk met straffen in andere landen? Geven ze in Zuid-Afrika strengere straffen dan in Nederland? En welke straf krijgen kinderen in Denemarken het vaakst? We vroegen het aan journalisten die in het buitenland wonen.

Welke straffen krijgen kinderen in het buitenland?

Heb jij weleens straf gekregen op school?

Deze stelling is gesloten