Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Kinderen moeten meebeslissen over scheiding'

Er wordt te weinig naar kinderen geluisterd als ouders gaan scheiden. Dat vinden sommige rechters. Ze willen dat kinderen mee kunnen beslissen over hoe hun leven er na de scheiding uit gaat zien.

Vanaf vandaag start een proef waarbij de scheiding van ouders niet doorgaat, als ze niet goed met hun kinderen hebben overlegd.

Als kinderen het lastig vinden om de hele tijd met spullen te sjouwen, dan is het belangrijk dat ze dat kunnen vertellen.

Rechter Hein Schröder

Omdat er na een scheiding zoveel verandert in het leven van een kind, vinden rechters dat kinderen zelf moeten kunnen meebeslissen. Bijvoorbeeld over bij wie ze gaan wonen.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 27 procent van alle kinderen met gescheiden ouders net zo vaak bij de vader als bij de moeder woont.

Het overgrote deel, namelijk 70 procent, woont vooral bij de moeder.

Maar 3 procent van de kinderen woont alleen bij de vader.

De rechtbank in Zwolle begint met de proef. Ouders moeten bewijzen dat ze goed met hun kinderen hebben overlegd. Ook mogen kinderen ouder dan 12 jaar in de rechtbank vertellen wat hun wensen zijn.

Na een jaar wordt gekeken of de proef is geslaagd.

308
Zijn jouw ouders gescheiden?
Nee83.3%
Ja16.7%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken