Gedoe over belangrijke afspraken over kernwapens in Iran

Gedoe over belangrijke afspraken over kernwapens in Iran

Wat gaat president Trump vandaag zeggen over de afspraken met Iran? Veel landen zitten daar in spanning op te wachten. Trump zou vandaag in een speech laten weten of hij wel of niet doorgaat met de Iran-deal.

Dat is een belangrijke deal waarbij grote landen als de Verenigde Staten, Rusland, China en Groot-Brittannië afspraken hebben gemaakt met Iran. Die afspraken gaan vooral over twee dingen: kernwapens en handel.

Iran was er blij mee

De afspraken zijn drie jaar geleden gemaakt. Iran beloofde toen geen kernwapens meer te maken. Door die afspraak kon het land zaken doen met de rest van de wereld en geld verdienen. Het was dus goed voor de economie.

Amerika wil ervan af

Toen de afspraak werd gemaakt was Barack Obama nog president. Maar nu is Trump president, en hij vindt de afspraken helemaal niks en wil ervan af.

Dit akkoord is een schande voor Amerika. En jullie gaan er nog veel over horen.
Donald Trump

President Trump wil liever een nieuwe deal sluiten. Hij vindt de regels in de oude afspraken niet streng genoeg. Hij vertrouwt Iran niet. Hij denkt dat het land tóch gevaarlijke wapens maakt. Ook heeft het land vaak ruzie met de VS of bevriende landen van de VS.

Andere landen willen de oude deal houden

Maar de andere landen willen dat de afspraken blijven zoals nu. De afgelopen weken probeerden ze Trump ervan te overtuigen dat de deal moet blijven bestaan. Ze zijn bang dat als Amerika zich uit de deal terugtrekt, Iran niet opnieuw wil onderhandelen.