'Mijn Insta was opeens verwijderd omdat ik te jong ben'

'Mijn Insta was opeens verwijderd omdat ik te jong ben'

Als je op Instagram zit kreeg je misschien wel de vraag: hoe oud ben je? Als je daar netjes je eigen leeftijd op invult, kan het gebeuren dat je account opeens weg is. Alle volgers, foto's en berichtjes zijn dan foetsie.

Behoorlijk balen, vinden de meeste kinderen. Ook de leerlingen van het Twents college in Twello hebben het meegemaakt. Ze vertellen erover in de video hierboven.

Wat kun je doen?

Als je Instagram dus wil blijven gebruiken, moet je liegen over je leeftijd. Je moet invullen dat je 18 jaar bent of ouder. Of je moet toestemming vragen aan je ouders.

De melding van Instagram

Maar waarom krijg je eigenlijk die vraag? Dat heeft te maken met nieuwe Europese regels. Omdat je op Instagram je naam en e-mailadres invult, weet Instagram veel van jou. In de nieuwe wet staat dat bedrijven nog beter moeten letten op de privacy.

Ze moeten voortaan aan iedereen die hun app gebruikt toestemming vragen of jouw gegevens verzameld mogen worden. Omdat kinderen dat niet zelf mogen beslissen, vragen ze naar je leeftijd. Zo kan Instagram er zeker van zijn dat ze jouw gegevens mogen verzamelen.

Heb jij eerlijk je leeftijd ingevuld bij Instagram?

7.604 stemmen

Deze stelling is gesloten

39% 2.985 stemmen

60% 4.619 stemmen