Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Doden en gewonden bij groot Palestijns protest

Een heftige dag bij de grens tussen Israël en de Gazastrook. Daar vielen tientallen Palestijnse doden en nog veel meer gewonden bij een groot protest. De Palestijnen zijn woedend vanwege een actie van Donald Trump.

Tijdens het protest werden Palestijnen door het Israëlische leger beschoten. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnestie heeft het leger te veel geweld gebruikt. Israël zegt dat ze geweld gebruiken om zichzelf te verdedigen.

Hoe zit het?

Israël en de Palestijnen maken al tientallen jaren ruzie over land in het Midden-Oosten. Het gaat over wie waar mag wonen en wie er de baas mag zijn.

De Palestijnen wonen in een paar kleine gebieden, maar vinden dat ze recht hebben op een eigen land. Met de Israëliërs komen ze er niet uit.

Wat heeft Trump ermee te maken?

Voor beiden is Jeruzalem een heel belangrijke stad omdat daar veel religieuze plekken zijn. De Israëliërs zeggen dat het hun hoofdstad is, maar de Palestijnen willen Jeruzalem ook als hoofdstad.

Omdat het zo gevoelig ligt hebben andere landen in de wereld besloten om een minder ingewikkelde plek als hoofdstad te kiezen: Tel Aviv. Daar hebben ze hun ambassades. Dat zijn belangrijke gebouwen van buitenlandse regeringen.

Maar de Amerikaanse president Donald Trump verandert dat. Hij ziet Jeruzalem voortaan als de hoofdstad van Israël. En dus verhuist de Amerikaanse ambassade vandaag naar die stad. De Palestijnen zijn kwaad over deze verhuizing. Ze vinden dat Amerika zo partij kiest voor Israël.

Vrede?

Sommige mensen zeggen dat het door deze beslissing van Trump nog onrustiger wordt in het gebied. Vandaag was vrede in ieder geval heel ver weg.