Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Spannend: de uitslag van Centrale Eindtoets is er

Een spannende week voor achtstegroepers. Het grootste deel krijgt vandaag de uitslag van hun eindtoets. Anderen kregen die gisteren of vorige week al en nog een deel moet nog eventjes wachten tot morgen.

Dit jaar maakten bijna 180.000 leerlingen een eindtoets. De meeste deden de Centrale Eindtoets. Daarbij krijg je een score tussen de 501 en 550. Dit jaar haalden leerlingen gemiddeld 535,6 punten. Precies evenveel als vorig jaar.

Bekendmaking resultaten verschillende toetsen:

  • Centrale Eindtoets (CvTE). Uitslag: 15 mei.

  • IEP Eindtoets. Uitslag: 16 mei.

  • Route 8-toets. Uitslag: verschilt per school, meeste uitslagen al bekend.

  • Dia-eindtoets. Uitslag: 9 mei.

  • AMN Eindtoets. Uitslag: 14 mei.

  • CESAN Eindtoets. werd dit jaar niet gemaakt.

Vroeger was de eindtoets heel belangrijk. De toets bepaalde het niveau van de middelbare school waar je naar toe ging. Nu is het advies van de juf en de meester belangrijker. Zij kennen hun leerlingen het best en geven het advies al vóór 1 maart. Zo kan een achtstegroeper samen met zijn of haar ouders alvast een middelbare school kiezen.

De eindtoets bepaalt dus niet meer naar welke niveau je mag. Toch heeft de toets nog wel een beetje invloed. Is de uitslag hoger dan het advies van de school, dan moet de juf of meester in gesprek met je ouders om te kijken of het schooladvies nog aangepast wordt. Is de uitslag van de eindtoets lager dan het schooladvies, dan gebeurt er niks.