Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Oorlogskinderen herdacht in Vught

In Vught in de provincie Noord-Brabant is vandaag een bijzondere herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Het kindertransport van 1943 wordt herdacht. Het is deze week 75 jaar geleden dat dat gebeurde.

Wat is er gebeurd?

Tussen 1933 en 1945 was Adolf Hitler aan de macht in Europa en ook in Nederland. Hitler had een hekel aan Joden en liet grote groepen mensen naar speciale kampen brengen. Daar werden ze omgebracht. Ook uit Nederland werden meer dan 100.000 Joden weggevoerd. Bijna niemand overleefde dat.

Het kindertransport van 1943

In juni 1943 werden 1300 Joodse kinderen die in kamp Vught woonden op de trein gezet. Ze dachten dat ze op kinderkamp gingen, maar eigenlijk werden ze naar concentratiekampen gebracht. In die kampen zijn bijna alle kinderen vermoord.

Kamp Vught was ook in de handen van de Duitsers. De omstandigheden daar waren slecht. Kinderen en ouders zaten apart van elkaar gevangen. Ouders moesten werken, voor kinderen was er niets te doen. In het kamp heersten ziektes en er was te weinig eten.

De herdenking

Om te herdenken zullen kinderen uit groep 7 van basisschool De Schalm alle namen voorlezen van de kinderen die op transport moesten. Ook laten ze 75 ballonnen op, voor ieder jaar één.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.