'Postduiven lopen gevaar door roofvogels'

'Postduiven lopen gevaar door roofvogels'

'Onze duiven worden door roofvogels aangevallen en dat moet stoppen', zeggen duivenhouders. Vandaag gaan ze naar de Tweede Kamer om zo'n 6000 handtekeningen te overhandigen. De duivenhouders willen dat politici iets doen om hun vogels te beschermen.

Duivenhouders Duivenhouders zijn mensen die voor postduiven zorgen, vaak als hobby. De duivenhouders zeggen dat ze hun vogels niet meer los durven te laten, omdat ze anders worden aangevallen.

Veel duivenhouders durven hun vogels niet meer los te laten.

Zo verloor één duivenhouder vorig jaar meer dan dertig duiven. En dat zou vaak de schuld zijn van roofvogels, zeggen de duivenhouders.

Verdwalen

De organisatie Sovon Vogelonderzoek Nederland, die alle vogels in Nederland in de gaten houdt, zegt dat het wel meevalt. Roofvogels in Nederland zouden maar een kleine groep duiven aanvallen.

Volgens vogelbeschermers zouden de meeste postduiven kwijtraken, omdat ze verdwalen of bijvoorbeeld tegen een gebouw vliegen.

Maatregelen

De duivenhouders willen dat politici met maatregelen komen. Zo zouden roofvogels niet langer beschermd moeten worden. Ook willen de duivenhouders dat gefokte roofvogels niet meer worden vrijgelaten.