Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De oma van Flynn en Dores is dement en vergeet steeds meer

De oma van Flynn (13) en Dores (11) is dement. Door die ziekte vergeet ze steeds meer dingen. Oma Dini lijkt een gewone oma, maar ze is soms in de war. Hun oma dacht laatst bijvoorbeeld dat het 2012 was. In de video hierboven vertellen ze er meer over.

Wat is dementie precies?

Bij mensen die de ziekte dementie hebben, werken de hersenen niet meer zoals het hoort. Daardoor krijgen ze problemen met hun geheugen en vergeten ze dingen sneller. Uiteindelijk kunnen ze zelfs hun eigen naam vergeten en niet meer weten wie hun familieleden zijn.

Er zijn meer dan 50 verschillende soorten dementie. De soort die het meest voorkomt is Alzheimer. Die vorm heeft de oma van Flynn en Dores ook.

Een organisatie die zich veel met dementie bezighoudt, vindt dat er meer aandacht moet komen voor kinderen waarvan een opa of oma de ziekte heeft. Er zijn namelijk steeds meer mensen die de ziekte krijgen. Echt niet alle opa's en oma's krijgen het, maar het zou kunnen dat je er in de toekomst mee te maken krijgt.

Er komen steeds meer mensen met dementie. Het zijn er nu 270.000 en dat stijgt naar meer dan een half miljoen in 2040.

Deskundige van de Alzheimer-organisatie

De dementie-organisatie gaat nu onderzoek doen naar hoe ze kinderen in zo'n situatie het beste kunnen helpen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen met speciale bijeenkomsten, lespakketten of een aparte website.