Verkiezingen in Turkije: mag president Erdogan blijven?

Verkiezingen in Turkije: mag president Erdogan blijven?

Het zijn verkiezingen in Turkije. Bijna 60 miljoen Turken mochten naar de stembus. Ze kiezen welke politici ze in het parlement willen en wie de president van het land wordt.

President Erdogan

Op dit moment is Recep Tayyip Erdogan de president van het land. Hij is al jaren de baas van Turkije. Bij miljoenen Turken is hij erg populair.

Ze hebben veel respect voor hem omdat ze vinden dat hij veel goede dingen voor het land heeft gedaan. Door hem ging het bijvoorbeeld lang goed met de economie.

Maar anderen hebben juist veel kritiek. Zij vinden dat Erdogan steeds meer macht probeert te krijgen en niet eerlijk omgaat met zijn tegenstanders. Wie hem tegenspreekt, wordt soms streng gestraft.

Spannend

Bij eerdere verkiezingen won Erdogan met gemak, maar dit keer lijkt het anders. Voor het eerst in lange tijd zijn er ook andere mensen en partijen die kans maken om stemmen te winnen.

Lucas Waagmeester werkt voor het Jeugdjournaal in Turkije. Siham vroeg hem wat Turkse kinderen merken van de verkiezingen en waarom het deze keer spannender is dan normaal:

Lucas Waagmeester werkt voor het Jeugdjournaal in Turkije