Het gaat een stuk beter met een van de grootste koraalriffen

Het gaat beter met een enorm koraal bij het Midden-Amerikaanse land Belize. Het koraal voor de kust van het land werd lange tijd bedreigd. Maar volgens onderzoekers gaat het nu beter.

Het natuurgebied is het tweede grootste koraalrif van de wereld. Het is zo'n 300 kilometer lang. In het filmpje hieronder zie je onderwater-beelden van het koraal:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Tien jaar geleden maakte organisatie Unesco zich grote zorgen om het gebied. Er waren plannen om in zee te boren naar olie. Ook kwamen steeds meer toeristen het koraal bekijken en dat zorgde voor beschadigingen. De organisatie plaatste het koraalrif in Belize daarom op een lijst met bedreigde plekken.

Waarom is koraal belangrijk?

Grote stukken koraal vormen samen een rif. In een rif leven veel verschillende soorten vissen. Ook zorgen riffen ervoor dat golven in zee minder hoog worden. Daardoor komen er minder snel overstromingen als het stormt.

De waarschuwing van Unesco lijkt te hebben geholpen. De regering van Belize doet zijn best het koraal te beschermen. Zo hebben ze de olieboringen verboden. Volgens onderzoekers is dat heel goed nieuws.

Opwarming

Toch blijven zij zich zorgen maken. Want het koraalrif wordt door meer dingen bedreigd, zoals de opwarming van het zeewater en plastic dat in het water drijft. Als daar niets aan verandert, denken wetenschappers dat 90 procent van alle riffen dood is in 2050.

Ook in Australië wordt een groot koraalrif bedreigd. Eerder maakte we daar dit filmpje over:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.