Grote schoonmaakactie voor besmeurde zwanen

Grote schoonmaakactie voor besmeurde zwanen

Honderden zwanen worden schoongemaakt bij Hoek van Holland in Rotterdam. De vogels kwamen vorige week in de problemen toen er olie lekte uit een schip in de haven.

Vrijwilligers van de dierenambulance hebben de zwanen gevangen. Ze moesten eerst tot rust komen, maar nu kan de schoonmaak beginnen.

Ongelooflijk als je ziet wat de beestjes hebben meegemaakt.
Saia Hendrickx werkt in vogelopvang De Houtsnip

De zwanen raakten besmeurd met de zwarte derrie. Omdat vogelopvangcentra niet alle dieren konden helpen, werd er een extra opvang bij Hoek van Holland gebouwd.

Beter

Saia werkt bij een vogelopvang in de buurt. Gelukkig ziet ze dat het met de meeste zwanen nu beter gaat. "Als je ziet hoe ze zich herpakken", vertelt ze aan de regionale zender RTV Rijnmond.

Dat de zwanen erg blij zijn met het werk van de vrijwilligers, dat blijkt wel uit de foto hieronder.

Ruim 400 zwanen kunnen in de noodopvang terecht. De zwanen moesten hier eerst even tot rust komen, maar vandaag verwachten de vrijwilligers veel van hen te kunnen wassen.

Zielig Eerder deze week interviewde het Jeugdjournaal vogelverzorger André de Baerdemaekeraan. Zo'n erge ramp had hij nog niet eerder meegemaakt. "Sommige zwanen konden niet eens meer staan. Heel zielig."

Het hele interview kun je in de video hieronder bekijken:

Grote reddingsactie voor honderden vogels, na groot olielek Rotterdam