Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hoe kunnen de jongens in de grot gered worden?

Het gaat ontzettend lastig worden om de 12 jongens en hun coach snel uit de grot te bevrijden. Dat komt doordat de grot bochtig is en op sommige delen heel smal. Ook staat de grot vol met water.

Wat is er gebeurd?

Het gebeurde twaalf dagen geleden. De jongens gingen met hun coach een grot in. Het water in de grot kwam steeds hoger en daardoor moesten ze steeds dieper de grot in vluchten. Zondag werden de jongens door duikers gevonden. Het gaat goed met ze en ze krijgen nu eten en verzorging. Maar door het hoge water kunnen ze niet zomaar de grot weer uit.

Om toch eruit te komen hebben de jongens drie opties:

1. Zwemmen naar de ingang

Dat is de snelste manier, maar wel ontzettend gevaarlijk. De jongens kunnen namelijk niet zwemmen en duiken. Dat moeten ze eerst leren. Maar zelfs dan blijft het gevaarlijk. De grot is erg smal en er staat stroming.

Professionele duikers kunnen onder water de jongens als een soort pakketjes een voor een doorgeven. Maar ook dat is een gevaarlijke klus.

2. Naar een ander stuk van de grot

Een andere mogelijkheid is de jongens naar een andere, grotere ruimte in de grot te brengen en daar te wachten tot het water zakt. Maar dat kan wel maanden duren. Bovendien moeten ze om daar te komen ook al door een moeilijk stuk van de grot.

3. Een nieuwe ingang maken

Ook wordt er gekeken of er nog een andere ingang gemaakt kan worden. Maar dat is lastig, want de grot ligt diep onder de grond en het gesteente is vaak te hard om doorheen te boren.

Wat er precies gaat gebeuren is dus nog niet duidelijk. Binnenkort wordt er een beslissing gemaakt.

Druk

Henrik-Willem Hofs werkt voor het Jeugdjournaal en is bij de grot. Het is daar enorm druk met journalisten:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook