Kinderen vaak uren in politiecel gezet

Kinderen uren in politiecel na diefstal koekjes

Kinderen die iets pikken, belanden steeds vaker in een cel op het politiebureau. Volgens deskundigen gaat het om honderden kinderen per jaar.

Het mag volgens de wet, maar kinderrechtenorganisaties en jeugdadvocaten vinden het niet goed.

Uren vast

Walter van 13 jaar werd opgepakt na het stelen van een pak koekjes. Hij heeft er spijt van, maar vindt ook dat de politie hem beter had moeten behandelen.

Uiteindelijk zat ik 6,5 uur in een politiecel. Ik werd echt behandeld als een volwassen crimineel.
Walter

Ook Beau en Noëlle maakten zoiets mee. In de video boven dit artikel vertellen de kinderen hoe dat was. Ze wilden niet herkenbaar in beeld, omdat ze er niet voor de rest van hun leven aan herinnerd willen worden.

De Kinderombudsvrouw vindt dat de politie kinderen niet altijd goed behandelt. Ze maakt zich hier zorgen over. Ze wil dat kinderen alleen opgesloten worden als het echt niet anders kan. En dat de politie goed met ze omgaat. Bij Walter, Beau en Noëlle was dat niet het geval.

Ik wist dus echt niet waar we heen gingen en wilde weten wat we gingen doen. De politie heeft mij toen uitgescholden en gezegd dat ik mijn grote mond moest houden.
Noëlle

De minister die hierover gaat is Sander Dekker. Hij zegt dat hij aan het onderzoeken is hoe het beter kan. Hij liet ons weten dat hij daar pas na de zomer meer over kan zeggen.