Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wow! Zo ziet de aarde eruit vanuit de ruimte

Mooie beelden vanuit de ruimte. De Duitse astronaut Alexander Gerst heeft een filmpje van de aarde gemaakt vanaf het internationale ruimtestation ISS.

Zo kun je ook eens ervaren hoe het is om een rondje om de aarde te vliegen.

Een maand

Alexander werkt bij de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Een maand geleden is hij aangekomen bij het internationale ruimtestation. Samen met een Amerikaanse en Russische astronaut doet hij daar wetenschappelijk onderzoek.

De rit van aarde naar ISS duurde twee dagen. Hieronder zie je de lancering:

De lancering op 6 juni 2018

Het ISS zweeft in een baan rond de aarde. Met een snelheid van bijna 28.000 kilometer per uur draait het bijna 16 keer per dag om de aarde. De astronauten kunnen daardoor 16 keer per dag van zonsopkomst genieten.

Het ISS is het grootste object dat ooit in de ruimte is gebracht. Het is net zo groot als een voetbalveld en het vliegt ongeveer 400 kilometer boven je hoofd.

De komende dagen vliegt ISS over Europa. Overdag zie je daar niets van, maar er is een kleine kans dat je hem 's nachts wel kunt zien. Het ziet eruit als een hele felle ster.

Het ruimtestation ISS is na de lancering in 1998 steeds verder uitgebreid en inmiddels door meer dan 200 astronauten bezocht
NASA

Alexander blijft nog ongeveer zes maanden in de ruimte om allerlei proefjes te doen. Zijn reis is te volgen via Twitter.