Hoe kun je zien of een dino een jongen of een meisje is?

In het radioprogramma Nieuws en Co beantwoordt een wetenschapper iedere dag een vraag van een kind. Vandaag de vraag: Hoe kun je zien of een dino een jongen of een meisje is?

Vogels

Volgens dinokenner Jelle Reumer is het niet makkelijk omdat er alleen maar delen van dino's worden gevonden. De beste aanwijzing is om te kijken naar vogels, want die zijn de directe afstammelingen van de dino's. Als je kijkt naar de verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes zie je dat vaak in de kam of de veren.

Lange nek

Bij sommige dino's zie je duidelijke verschillen. De apatosaurus is een van de grote dino's met een lange nek. Daarvan heeft de helft van deze dieren speciale botten in de staart. Dino-kenners vermoeden dat dit de vrouwtjes zijn. Ook andere dino's hebben dit soort verschillen.

In apotosaurus in een museum in Londen.
Tadek Kurpaski

Er is wel een manier om zeker te weten of een dino een mannetje of een vrouwtje is, maar dat kun je niet eenvoudig zien. De botten zijn normaal gesproken holle buisjes, maar dat verandert wanneer het vrouwtje zwanger is. Dan begint vanuit haar botten een soort sponsachtig weefsel groter te worden. Wanneer je zo'n bot van een dino doorzaagt, zou je het kunnen zien.