Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Veel ophef over nieuwe Nike-reclame

Al dagen wordt er in de hele wereld veel gesproken over de nieuwe reclame van Nike. Het gaat allemaal over de hoofdpersoon in de reclame: de Amerikaanse football-speler Colin Kaepernick.

Held of niet?

Het sportmerk vindt de sporter een held, omdat hij strijdt tegen discriminatie. Anderen zijn juist boos dat hij is gekozen als gezicht van de campagne omdat ze vinden dat hij te weinig respect heeft voor het volkslied.

Wat is er gebeurd?

De American Football-speler Colin Kaepernick demonstreert al twee jaar tegen discriminatie van donkere mensen. Dat deed hij door te knielen tijdens het zingen van het volkslied voor een wedstrijd. Veel andere spelers volgden hem.

Maar het knielen leiden tot veel discussie. Voor veel Amerikanen is het volkslied erg belangrijk. President Trump is daarom fel tegen en de American Football-bond heeft deze zomer het knielen verboden.

Nu is er dus veel gedoe over de campagne. Sommige mensen vinden het goed dat zo'n groot merk de sporter steunt. Anderen zijn het er juist niet mee eens.

Verbrand

Mensen die boos zijn op Nike zijn op sociale media een actie begonnen. Zij willen geen kleding en schoenen van het merk meer dragen. Ook is er iemand die zijn schoenen zelfs verbrandde:

Sean Clancy
@sclancy79
First the @NFL forces me to choose between my favorite sport and my country. I chose country. Then @Nike forces me to choose between my favorite shoes and my country. Since when did the American Flag and the National Anthem become offensive?
4 jaar geleden

Anderen vinden de actie van Nike juist heel goed.

Als je boos bent, stuur je Nikes dan naar mij op. Ik heb maat 46.

Iemand die de reclame goed vindt

Bekijk ook