Opruimactie voor plastic soep gaat nu echt van start

Na een lange tijd van onderzoek gaat vandaag The Ocean Cleanup van start. Dat is een groot project waarbij ronddrijvend plastic op de oceaan wordt opgeruimd. Het systeem gaat de oceaan op bij de Amerikaanse stad San Francisco.

Hoe werkt het?

Met een soort lange buis wordt plastic afval bij elkaar gedreven. Als de buis een grote berg afval bij elkaar heeft, gaan er piepjes af. Dan kan een schip de afvalberg op komen halen en aan land brengen.

Uitvinding

Het systeem is bedacht door de Nederlandse Boyan Slat. Hij bedacht het idee vijf jaar geleden al, maar het kostte een hoop tijd om alles te ontwerpen en te testen. In dit filmpje zie je hoe het systeem werkt:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het is de bedoeling dat er later nog meer van dit soort buizen de oceaan op gaan.

In de oceanen drijven vijf grote afvalbergen. Ze worden ook wel de plastic soep genoemd. Door de zeestromingen blijft de plastic troep in een draaikolk ronddraaien. Die brij is vaak wel tien meter dik en kilometers breed.

Bekijk ook