Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zo ziet de grootste opruimactie op zee eruit

Na jarenlang hard werken is het zover: het begin van het project Ocean Cleanup. Bij dat project gaat een nieuwe uitvinding de oceaan op om zoveel mogelijk plastic afval uit het water te halen. Het idee komt van een Nederlander: Boyan Slat.

Uitvinding

Zijn uitvinding bestaat uit een soort buis van 600 meter lang. Aan de buis hangt een soort zeef die ervoor zorgt dat al het plastic afval bij elkaar drijft. Als de buis een grote berg afval bij elkaar heeft, gaan er piepjes af. Dan kan een schip de afvalberg op komen halen en aan land brengen.

Hoe is het begonnen?

Al sinds kind is Boyan Slat bezig met de plastic soep. Hij maakt zich zorgen en wil een oplossing bedenken. Op de middelbare school maakt hij er een werkstuk over en als hij gaat studeren wordt het zijn afstudeerproject. En nu is Boyan Slat 24 en is zijn grote uitvinding klaar. De 'plasticvanger' gaat de zee in.

De komende twee weken wordt de uitvinding van Boyan getest. Als alles werkt, gaan er de komende jaren nog veel meer van dit soort buizen de zee op om de oceaan schoon te maken. Boyan vertelt erover in de video hierboven.

Bekijk ook