Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Komt er een eind aan de oorlog in Syrië?

In de grote Syrische stad Idlib maken verschillende gevechtstroepen zich klaar voor een nieuwe strijd. Het zou kunnen dat dit de laatste strijd wordt van de oorlog in Syrië. Die oorlog duurt al zeven jaar.

In Idlib zijn al dagen bombardementen. Kinderen en volwassenen die in de stad wonen willen de stad uit vluchten. Maar dat is bijna onmogelijk. Het lijkt erop dat de gevechten heftiger gaan worden.

De oorlog in Syrië begon in 2011. De Syrische bevolking werd toen boos op president Assad en gingen de straat op om te protesteren. Maar president Assad wil niet weg en vecht met zijn eigen leger tegen rebellengroepen. Ook andere landen als Rusland en de Verenigde Staten gingen zich met de oorlog bemoeien. En daardoor werd de oorlog steeds groter.

Het lijkt er nu op dat het leger onder leiding van president Assad de oorlog gaat winnen. Maar zij vechten met veel geweld en daar hebben ook burgers en kinderen last van. En dat vinden veel mensen niet kunnen.

Waarom Idlib?

De rebellen en terroristen die Assad verslagen heeft, stuurde hij naar Idlib. Daar zitten nu dus al zijn tegenstanders bij elkaar. Zij zullen de strijd niet zomaar opgeven. Maar in het gebied zitten dus ook veel mensen, die niks met de oorlog te maken hebben.

Wapenstilstand

Er zijn deze week gesprekken gevoerd, om te kijken of er een wapenstilstand kon komen. Maar helaas is dat niet gelukt.