Mogelijk duizenden doden door tsunami in Indonesië

Reddingsdiensten zijn hard aan het werk op het Indonesische eiland Sulawesi. Na de aardbeving en tsunami van afgelopen vrijdag ligt het eiland in puin.

Door de tsunami zijn zeker 832 mensen om het leven gekomen, maar volgens de vice-president zijn er misschien wel duizenden mensen omgekomen. De hulpdiensten weten niet hoe het in afgelegen gebieden gaat, want ze kunnen daar nauwelijks komen.

Het Rode Kruis

Hulporganisatie het Rode Kruis probeert zoveel mogelijk mensen te helpen. Iris van Deinse werkt voor het Rode Kruis en legt uit hoe lastig het is.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Door aardverschuivingen en modderstromen zijn veel wegen onbegaanbaar voor hulpverleners. Ook is de stroom op veel plekken uitgevallen. Toch blijven reddingswerkers dag en nacht zoeken naar overlevenden.

Koekjes en chips

Voor mensen die de tsunami hebben overleefd is hulp ook hard nodig. Er is een grote behoefte aan water en eten. Ze leven nu op de laatste restjes en koekjes of zakjes chips. Ook zijn er niet genoeg slaapplekken. Veel mensen durven hun huizen niet in omdat ze bang zijn dat die instorten.

In de volgende video uit het Jeugdjournaal van zondag zie je meer over de tsunami op het Indonesische eiland:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.