Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'We moeten meer doen tegen de opwarming van de aarde'

Landen moeten snel actie ondernemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Gebeurt dat niet, dan heeft dat grote gevolgen voor honderden miljoenen mensen. Dat zeggen wetenschappers in een nieuw klimaatrapport.

Natuurrampen

Door de opwarming van de aarde zullen zware overstromingen, orkanen, extreme hitte en droogte vaker voorkomen en nog erger worden. Daarvoor waarschuwen klimaatwetenschappers. Ook zullen er dan veel dieren en insecten uitsterven.

Graden

Om dat allemaal te voorkomen mag de gemiddelde temperatuur op aarde niet verder stijgen dan 1,5 graad. De belangrijkste maatregel? De uitstoot van CO2 stoppen. Dat gas komt uit vervuilende fabrieken, auto's en energiecentrales en warmt de aarde op.

Actie

Eerder beloofden 195 landen dat ze maatregelen zouden nemen tegen de opwarming van de aarde, maar dat gebeurt volgens wetenschappers te weinig. Het is nog niet te laat, zeggen ze, maar dan moet er nu écht actie worden ondernomen.

Bekijk ook