Is de Mona Lisa vrolijk of niet?

Hoe de Mona Lisa zich voelt? Daar zijn veel mensen het niet over eens. Ze heeft misschien wel het meest mysterieuze gezicht van alle schilderijen. Onderzoekers zeggen nu dat hoe jij denkt dat ze zich voelt, te maken heeft met wat je die dag hebt meegemaakt.

Vragenlijst

De onderzoekers lieten de proefpersonen eerst verschillende plaatjes zien. Sommige mensen zagen plaatjes van boze en bange mensen. Anderen zagen plaatjes van blije mensen.

Daarna vroegen de onderzoekers hoe de proefpersonen over de Mona Lisa dachten: Is ze blij? Of juist bang of verdrietig? De mensen die plaatjes van blije gezichten hadden gezien, dachten vaker dat de Mona Lisa blij was. En de proefpersonen die plaatjes van bange mensen hadden gezien, je raadt het al: die dachten dat de Mona Lisa bang was.

Ruzie

Je kunt dit ook zelf testen als je een keer naar het museum gaat waar de Mona Lisa hangt. Heb je bij de ingang ruzie gemaakt met je broertje? Waarschijnlijk vind je de Mona Lisa dan bozer kijken. Heb je net een heerlijk ijsje gegeten? Dan ziet de Mona Lisa er blijer uit.

Hoe vind jij dat de Mona Lisa kijkt?

10.717 stemmen

Deze stelling is gesloten

26% 2.863 stemmen

4% 491 stemmen

61% 6.592 stemmen

7% 771 stemmen