Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kinderen verzamelen oude televisies en mobieltjes

Wat moet je doen met elektrische apparaten en opladers die je niet meer gebruikt? Dat weten niet genoeg mensen, vinden de bedenkers van de E-waste Race. Dat is een wedstrijd waar veel kinderen aan meedoen.

Nu worden oude broodroosters en telefoons nog vaak bij het gewone afval gegooid. En dat is zonde, want de stoffen die er in zitten kunnen gebruikt worden voor nieuwe apparaten.

De E-waste Race wordt ieder jaar georganiseerd. Kinderen van basisscholen zamelen oude elektrische apparaten in. Als hun klas het meeste afval van hun regio inzamelt, winnen ze een schoolreisje. In totaal zijn er in vier jaar al 843.774 apparaten ingezameld!

De wedstrijd is nu in veel regio's afgelopen. Maar wat gebeurt er met al die apparaten en snoertjes?

Recyling

Al het elektronische afval wordt eerst uitgezocht. De wasmachines gaan bij de wasmachines, en de opladers bij de opladers. Daarna wordt alles kapot gemaakt door grote machines.

Die kleine stukjes worden weer uitgezocht. Uit de opladers wordt bijvoorbeeld koper gehaald. Al het koper gaat dan naar een plek waar ze het weer gebruiken in nieuwe apparaten.

256
Wat doe jij met oude elektrische apparaten?
Bewaren40.2%
In de vuilnisbak25.5%
Inzamelen voor recyclen34.3%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken