Verdwenen journalist Khashoggi is vermoord

Het was lange tijd onduidelijk wat er met Jamal Khashoggi is gebeurd. De journalist ging een gebouw in Turkije binnen en kwam niet meer naar buiten. Nu is bekendgemaakt dat hij is vermoord. Veel mensen waren daar al bang voor.

Wat is er gebeurd?

Twee weken geleden ging Khashoggi in Turkije de ambassade in van Saudi-Arabië. Op een ambassade regelen mensen uit Saudi-Arabië belangrijke papieren voor Saudi-Arabiërs.

Khashoggi is gefilmd toen hij naar binnen ging, maar hij is nooit meer naar buiten gekomen. Hij is in het gebouw door een groep van achttien mannen uit Saudi-Arabië aangevallen en vermoord.

Waarom is hij vermoord?

Veel mensen denken dat niet alleen die groep mannen, maar ook de Saudische kroonprins en zijn regering achter de moord zit. Khashoggi schreef als journalist voor Amerikaanse kranten vaak negatieve artikelen over Saudi-Arabië en over het Koningshuis.

Het Saudische Koningshuis kan niet goed tegen kritiek en daarom zou de kroonprins Khashoggi liever dood hebben. Maar de kroonprins van Saudi-Arabië zegt dat hij van niks weet. Hij laat onderzoek doen naar de moord.

De moord op Khashoggi is veel in het nieuws omdat veel landen handelen met Saudi-Arabië. In deze video zie je er meer over:

Waarom Khashoggi in het nieuws is