Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Geliefd en gehaat: dit is de nieuwe president van Brazilië

Jair Bolsonaro is de nieuwe president van Brazilië. Hij is nu een van de machtigste mensen van de wereld, want het Zuid-Amerikaanse land is een van de grootste landen.

Aanhangers

De aanhangers van Bolsonaro vieren feest. Zij hopen dat hij de problemen in het land kan oplossen. In Brazilië zijn veel criminelen en worden ontzettend veel moorden gepleegd. De nieuwe president zegt dat hij deze criminelen harder wil gaan aanpakken.

Om mensen te beschermen tegen het geweld, wil hij ook dat meer Brazilianen altijd een wapen bij zich hebben.

Reuters/AFP

Niet iedereen is blij met de nieuwe president. Hij heeft namelijk extreme ideeën voor Brazilië. Tegenstanders noemen hem daarom de 'tropische Trump'. Bolsonaro heeft heftige dingen gezegd over vrouwen, homo's en zwarte Brazilianen. Ook zegt hij dat hij zijn tegenstanders wil 'neerknallen'.

Regenwoud in gevaar

Milieu-organisaties maken zich ook zorgen. Bolsonaro wil namelijk meer land gebruiken van het Amazone-gebied. Dat is het grootste regenwoud ter wereld. Hij wil hier meer stoffen uit de grond halen en spoorlijnen aanleggen.

Bolsonaro vindt afspraken met andere landen over het milieu niet belangrijk. Hij zegt dat klimaatverandering niet door de mens komt. Daarom vindt hij milieu-wetten onzin.