Grootste Mexicaanse drugsbaas voor de rechter

Grootste Mexicaanse drugsbaas voor de rechter

In de Verenigde Staten begint vandaag een spannende rechtszaak tegen één van de grootste drugsbazen ooit. De Mexicaan met de bijnaam 'El Chapo' staat voor de rechter. Jarenlang verdiende hij veel geld met het stiekem verkopen van drugs.

Hoe deed hij dat?

Mensen die voor hem werkten groeven tunnels om drugs van Mexico naar de Verenigde Staten te brengen. Daar verkochten ze de drugs voor veel geld. Op die manier verdiende El Chapo tussen de 2 en 5 miljard euro per jaar.

Een opsporingsposter van El Chapo

De bende van El Chapo en andere drugsbendes maakten ruzie en dat zorgde voor veel geweld in Mexico. Duizenden mensen zijn vermoord.

Twee keer ontsnapt uit de gevangenis

El Chapo moest meerdere keren naar de gevangenis, maar wist ook twee keer te ontsnappen. De eerste keer verstopte hij zich in een karretje met vuile was en de tweede keer kan hij ontsnappen via een geheime ondergrondse tunnel. Je ziet het in deze video:

Video: zo ontsnapte El Chapo

Vorig jaar pakten agenten hem voor de derde keer op en stopten hem voor de zekerheid in een zwaarbeveiligde gevangenis in Amerika.

En nu is het tijd voor zijn rechtszaak. Veel mensen hopen dat El Chapo de rest van zijn leven in de gevangenis moet blijven. Of dat zo is, is nog even afwachten.