Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Waarom gaan de Amerikanen naar de stembus?

Het zou kunnen dat de Amerikaanse president Donald Trump vanmorgen gespannen uit bed stapte. Er zijn belangrijke verkiezingen in de Verenigde Staten en hij hoopt natuurlijk dat zijn partij wint.

In Amerika zijn twee keer in vier jaar landelijke verkiezingen. Een keer wordt de president gekozen, dat was twee jaar geleden. Vandaag gaat het om het Huis van Afgevaardigden. Dat is vergelijkbaar met onze Tweede Kamer. Politici in het Huis van Afgevaardigden controleren de president en keuren wetten goed of af.

De Republikeinse partij van Donald Trump heeft op dit moment de meeste mensen in het Huis van Afgevaardigden en kan daardoor makkelijk nieuwe plannen uitvoeren. Als hij vandaag verliest, dan wordt het voor Trump moeilijker om zijn werk te doen.

Dit is de eerste keer dat de Amerikaanse kiezer naar de stembus mag sinds de overwinning van president Trump. En ook al wordt er vandaag geen nieuwe president gekozen, voor veel Amerikanen gaat het er vandaag toch om of je voor of tegen Trump bent.

Waarschijnlijk is de uitslag van de verkiezingen morgen bekend. Zodra er meer bekend is zie je dat natuurlijk ook in het Jeugdjournaal en in onze app.