Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jason werd als kind mishandeld door zijn vader en broer

Jason van 20 heeft geen leuke jeugd gehad. Toen hij kind was, is hij mishandeld door zijn vader en zijn broer. Hij werd bijvoorbeeld geslagen of kreeg nare opmerkingen.

Hoe vaak komt kindermishandeling voor?

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar in iedere klas zit gemiddeld één kind dat thuis wordt mishandeld. Ze worden bijvoorbeeld geslagen, of uitgescholden en bang gemaakt. Volgens deskundigen gaat het in Nederland om zo'n 120.000 kinderen.

De gevolgen van kindermishandeling zijn groot voor de kinderen. Ze worden angstig of heel erg somber. En daar kunnen ze nog lang last van hebben. Ook als de mishandeling al is gestopt.

Jason vindt het belangrijk om te praten over wat er gebeurd is.

Probeer erover te praten. Je hoeft er dan niet alleen mee te zitten.

Jason

Deze hele week is er extra aandacht voor kindermishandeling. Jason opent de Week tegen Kindermishandeling met een speciaal gedicht dat hij heeft geschreven.

Jason wil er dus alles aandoen om ervoor te zorgen dat kinderen worden geholpen. Daarom heeft hij de minister gevraagd om samen met hem over een oplossing na te denken. De minister vindt dat een goed idee en wil er graag met Jason over praten.

Wat kun je doen tegen kindermishandeling?

Praat erover met je ouders, een meester of juf of met een andere volwassenen die je vertrouwt. Samen kan je kijken wat je voor je klasgenootje, vriendje of vriendinnetje of voor jezelf kan doen.

Blijf er vooral niet alleen mee rondlopen. Er zijn mensen die je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij de Kindertelefoon. Je kan er om advies vragen of je hart luchten. En als je je naam niet wilt zeggen, hoeft dat ook niet. Het nummer is 0800-0432 en via https://www.kindertelefoon.nl/ kun je chatten.