Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Protesten met gele hesjes op meerdere plekken in Europa

Op verschillende plekken in Europa zijn vandaag mensen aan het demonstreren. Ze voeren actie voor allemaal verschillende dingen. Ze dragen wel allemaal hetzelfde: een geel hesje.

Er zijn protesten in Franse steden, in België, in Duitsland en in Nederland.

Waarom gele hesjes?

De protesten begonnen met boze automobilisten in Frankrijk. In dat land moet je verplicht een geel hesje in de auto hebben, voor het geval je met pech langs de weg komt te staan. De demonstranten gebruiken de hesjes nu om als groep op te vallen.

Mensen zijn vooral boos over de hoge benzineprijzen, maar protesteren ook voor andere dingen. Ze zijn het niet eens met de plannen van de regering.

In Parijs ging het er heftig aan toe. De politie probeerde het protest te stoppen met traangas en waterkanonnen. Bijna 200 mensen zijn gearresteerd.

Nederland

In Nederland waren er kleinere protesten in Den Haag, Maastricht, Nijmegen en Groningen. Ook de Nederlandse demonstranten zijn boos op de regering.

Ik ben alles zat eigenlijk zoals het hier in Nederland gaat.

Een demonstrant

In Den Haag werden twee mensen opgepakt, in Maastricht één iemand.