Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Komt er een leeftijdsgrens voor YouTube-filmpjes?

Kinderen moeten beter beschermd worden op YouTube. Dat vindt regeringspartij CDA. Zij willen dat kinderen voortaan een waarschuwing krijgen als ze een filmpje aanklikken dat niet geschikt is. Bijvoorbeeld omdat er seks, drugs of geweld in zit.

Kijkwijzer

Op televisie en bij films heb je zo'n waarschuwing al. Kijkwijzer heet dat. De Kijkwijzer is bedacht om advies te geven bij het kijken van films en tv-programma's.

Er zijn verschillende symbolen die laten zien wat er in een filmpje te zien is. Zo heb je een symbool voor seks, en een symbool voor schelden:

Kijkwijzer symbolen
NOS

Maar YouTube zegt dat ze al genoeg doen om kinderen te beschermen. Ze bekijken namelijk alle video's die geüpload worden. Video's die heftig zijn, kun je alleen kijken als er in je profiel staat dat je ouder bent dan 18 jaar.

Voorlopig verandert er nog niets op YouTube. De Tweede Kamer moet eerst gaan stemmen of ze het eens zijn met de plannen.