Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ook diploma voor leerlingen in praktijkonderwijs

Kinderen die praktijkonderwijs hebben afgerond, krijgen voortaan een diploma. Net als alle andere middelbare scholieren.

Nu krijgen leerlingen in het praktijkonderwijs vaak alleen een bewijs voor de vakken die ze hebben gevolgd. Maar dat vindt minister Arie Slob voor Onderwijs niet genoeg. Hij wil een officieel diploma.

Op het praktijkonderwijs in Zutphen zijn de leerlingen en leraren blij met dit nieuws. In het filmpje hierboven vertellen ze waarom.

Als je na de basisschool naar de middelbare school gaat, zijn er verschillende niveaus die je kunt doen. Je hebt VWO, HAVO, VMBO en praktijkonderwijs.

In Nederland volgen zo'n 30.000 leerlingen praktijkonderwijs. Zij leren vooral door te doen en krijgen bijvoorbeeld les in houtbewerken, koken of het werken in een winkel.

Bij praktijkonderwijs heb je geen landelijk examen. Daarom krijgen leerlingen daar geen diploma.

De minister wil dat dus veranderen. Hij vindt dat leerlingen in het praktijkonderwijs net zoveel waardering verdienen als leerlingen op andere scholen.

Het is belangrijk dat je aan het eind van je opleiding een diploma krijgt. Dat geeft een goed gevoel.

minister Arie Slob voor Onderwijs