Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Speciale inzamelpunten voor chipszakjes na grappige actie

Dankzij een originele protestactie zijn er in Groot-Brittannië sinds kort inzamelbakken voor chipszakjes. Die zakjes werden tot nu toe gewoon in de afvalbak gegooid.

Een groep actievoerders vond het zonde dat de zakken niet gerecycled worden. Honderden mensen stuurden de lege zakken chips uit protest terug naar de fabriek. Bij de fabriek en bij het postbedrijf waren ze niet blij met als die zakjes. Daarom hebben ze nu een oplossing bedacht. Bij winkels en scholen kun je ze apart inleveren.

Hoe zit het?

Een chipszakje is gemaakt van plastic en aluminium. Die twee stoffen kunnen worden gerecycled. Alleen bij chipszakjes zitten de twee stoffen helemaal door elkaar heen en dat is te ingewikkeld voor gewone recyclefabrieken in Engeland.

De ingezamelde chipszakjes gaan nu naar een fabriek die het aluminium en het plastic wél kan scheiden. Die maakt er onder andere gieters, picknickbankjes en bloempotten van.

Mocht je het je afvragen hoe het in Nederland zit? Dat is nog best ingewikkeld. Volgens de afvalscheidingswijzer en recycle-deskundigen moet je zak bij het restafval, maar de chipsfabriek zegt dat chipszakken tegenwoordig bij het plastic mogen.