Waarom zijn sommige draken goed en andere slecht?

In het radioprogramma Nieuws en Co beantwoordt een wetenschapper iedere dag een vraag van een kind. Vandaag de vraag van Yke van 10 jaar: Waarom zijn draken in Oosterse landen vaak goed en andere draken meestal slecht?

Sanne Frequin weet alles over draken in oude verhalen en werkt aan de Universiteit van Amsterdam. Zij vertelt dat veel mensen vroeger echt in draken geloofden.

In veel oude westerse verhalen was de draak het symbool van het kwaad. Het waren gevaarlijk monsters die door ridders verslagen werden en vuur over dorpen spuwden.

Rampen en regen

Maar draken waren er niet alleen in verhalen. Vooral in Aziatische landen dachten mensen dat draken ook zorgden voor natuurverschijnselen. Zo dacht men in China dat bliksem ontstaat als er twee draken in de lucht vechten.

Mensen dachten dat draken ook voor regen konden zorgen. Dat was belangrijk voor boeren. Ook was er in China ooit een belangrijke keizer die vertelde dat zijn vader een draak was. In China zie je daarom vaak 'goede draken' die geluk kunnen brengen.

Laurens Gaukema

@LaurensGaukema

Waarom zijn #draken🐉in het Oosten goed en in het Westen slecht? Yke (10) uit Alkmaar wil er heel graag het antwoord op weten. In @Nieuwsenco onderwerpt kunsthistoricus Sanne Frequin (@a_tomb_a_day) hem aan een vurig🔥 drakencollege!🐲 #kindervragen https://t.co/FwJNJ93Myb https://t.co/J14VNqeNdn

Afbeelding bij tweet

26 december 201819:38