2019 wordt het jaar van de maan

Donderdag kon je in het Jeugdjournaal zien dat er voor het eerst een ruimtewagen op de achterkant van de maan is geland. En er komt dit jaar nog veel meer nieuws over de maan.

Volgens ruimtedeskundigen is 2019 wel een beetje het jaar van de maan. Er gaan verschillen wagens op de maan landen en er zijn ook veel momenten dat de maan er anders uitziet vanaf de aarde. Zo zijn er vijf maansverduisteringen en een 'superbloedwolfmaan'.

Achterkant en Zuidpool

China stuurde dus al een maanlander naar de achterkant van de maan. Later dit jaar sturen ze er nog een. Die moet ook een stukje maan terugbrengen naar de aarde. Ook India stuurt dit jaar zijn eerste maanlander op weg. Die gaat naar de zuidpool van de maan.

Wat is er in 2019 aan de hemel te zien?

- Op 21 januari is er een totale maansverduistering om 06.12 uur. En op 16 juli is er een gedeeltelijke maansverduistering om 23.31 uur.

- Er zijn in 2019 drie supermanen. Dan is de maan vol en lijkt hij groter en dichterbij de aarde te staan. Dat gebeurt op 21 januari, 19 februari en 21 maart.

- Op 21 januari is er een 'superbloedwolfmaan'. Dat klinkt iets spannender dan het is. Tijdens de maansverduistering van 21 januari vallen er drie fenomenen samen: een maansverduistering (waarbij de maan rood kleurt), een supermaan (waarbij de maan groter lijkt) en een 'wolf moon' (dat is een Engelse naam voor de eerste volle maan van het jaar).

Bekijk ook