Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Simon blokkeerde duizenden sites

Deze kerstvakantie werden op sommige dagen meer dan 2000 Nederlandse webwinkels platgelegd. Een site is dan helemaal niet meer te bekijken. Dat noem je een DDoS-aanval.

En die aanvallen worden vaak gedaan door kinderen en jongeren.

Bij een DDoS-aanval gaan extreem veel bezoekers tegelijk naar een website. Daardoor wordt de site onbereikbaar. Het is net alsof je in het echte leven een grote groep mensen voor een winkel zet. Zodat normale klanten de winkel niet binnen kunnen komen.

Simon (niet zijn echte naam) heeft vroeger duizenden keren zo'n aanval gedaan. Hij werd betrapt door de politie en zegt dat hij het nu niet meer doet.

Makkelijk

Een DDoS-aanval doen is volgens Simon niet moeilijk. Hij deed het door online bezoekers te kopen. Maar het brengt websites in problemen en daardoor kan je er een gevangenisstraf voor krijgen.

Dat er in de vakantie juist veel aanvallen zijn, snapt Simon wel. Volgens internetdeskundigen zal dat alleen maar weer worden. Bedrijven zullen hun sites dus steeds beter moeten beschermen.