Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Trump en tegenstanders ruziën over muur

In Amerika zijn sommige musea, dierentuinen en natuurparken al weken dicht. En dat komt allemaal door een flinke ruzie tussen president Donald Trump en andere politici. De ruzie gaat over een muur.

Hoe zit het?

Donald Trump wil een grote muur bouwen op de grens tussen Amerika en Mexico. Hij hoopt dat vluchtelingen daardoor niet meer naar de Verenigde Staten komen om een beter leven te zoeken. Volgens hem zorgen ze voor problemen in Amerika.

Om de muur te bouwen heeft hij veel geld nodig, zo'n 5 miljard euro. Zijn tegenstanders vinden dat veel te veel. Ze willen wel geld geven voor bewaking aan de grens, maar niet meer dan ongeveer 1 miljard euro.

Trump is boos op zijn tegenstanders. Nu hij het geld niet krijgt om de muur te bouwen, heeft dat ook gevolgen voor andere instellingen die normaal gesproken geld krijgen van de regering. Musea, dierentuinen en natuurparken bijvoorbeeld.

De mensen die daar werken krijgen nu niet meer betaald. De werknemers gaan daardoor niet meer naar hun werk en die instellingen blijven voorlopig dicht. Dat noem je een shutdown.

TV-toespraak

Wanneer de mensen weer salaris krijgen, is niet duidelijk. Voorlopig lijkt de ruzie moeilijk op te lossen. Tijdens een toespraak op bijna alle grote Amerikaanse tv-zenders vertelde Trump dat hij echt eerst 5,7 miljard dollar (dat is 5 miljard euro) voor de muur wil.