Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mathijs is de jongste lasser van Nederland

Mathijs van 10 heeft een bijzondere hobby: hij is dol op lassen. In december besloot hij zijn certificaat lassen te halen en dat lukte! Daardoor is hij nu officieel de jongste lasser van Nederland.

Wat is lassen?

Bij lassen maak je twee dingen aan elkaar vast door ze superheet te maken. De voorwerpen, bijvoorbeeld ijzeren platen, smelten allebei een klein beetje en daardoor kun je ze met elkaar verbinden. Als alles weer afkoelt, zit het stevig vast.

Lassen is best gevaarlijk, omdat de voorwerpen erg warm worden en er vonkjes van af komen. Daarom hebben lassers beschermende kleding aan en een helm op.

Mathijs heeft zijn interesse niet van een vreemde: zijn vader is ook lasser en heeft zelf een eigen werkplaats. Daar oefent hij regelmatig. En Mathijs heeft ook een eigen YouTube-kanaal:

Kanaal van Matthijs

Mathijs is begonnen met YouTube omdat hij de filmpjes keek van Harry The Ferryman. Dat is een lasser die werkt bij een veerbotenbedrijf.

Filmpje van Harry the Ferryman