Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Vrouwen uit Saudi-Arabië vluchten van hun familie

Hoe is het om te vluchten voor je familie en je thuisland achter te laten? Rahaf van 18 uit Saudi-Arabië heeft dat gedaan. En ze is niet de enige: steeds meer vrouwen uit Saudi-Arabië proberen te vluchten.

Waarom vluchten de vrouwen?

Saudi-Arabië is een land met streng-islamitische regels, waar vrouwen veel minder rechten hebben dan mannen. Zo moeten vrouwen verplicht een hoofddoek op en mogen ze niet alleen over straat. Mensen die kritiek hebben op de regering, kunnen strenge straffen krijgen als stokslagen en zelfs de doodstraf.

Steeds meer vrouwen vinden die regels ouderwets en besluiten te vluchten.

Rahaf kwam in het nieuws omdat ze een opvallende video plaatste op social media. Ze was onderweg naar Australië toen ze in Thailand werd aangehouden. Daar sloot ze zich op in een hotelkamer en maakte een video.

Ze vertelde dat ze bedreigd wordt door haar familie. Ze hebben er problemen mee dat Rahaf geen moslim meer wil zijn. In Saudi-Arabië kun je daarvoor worden gedood. Daarom wilde Rahaf absoluut niet terug:

Ik kom mijn kamer niet uit, voordat iemand mij helpt om naar een ander land te gaan.

Rahaf

De Australische regering kwam niet gelijk met een oplossing. Maar de regering van Canada zag de video ook en besloot dat Rahaf gelijk welkom zou zijn in Canada. Daarom besloot Rahaf daarheen te gaan en daar een nieuw leven op te bouwen.

Ook Shahad van 19 is gevlucht van haar familie. Zij woont nu alweer een tijdje in Zweden. In de video hieronder zie je hoe het met haar gaat:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.