Antwoorden op jullie vragen over de peuter in de put

Antwoorden op jullie vragen over de peuter in de put

Een week geleden kwam het nieuws dat er in Spanje een peuter van 2 jaar in een put van 110 meter diep is gevallen. Sindsdien doen reddingswerkers er alles aan om Julen te vinden. Maar dat is nog niet gelukt.

Wij krijgen veel vragen van jullie over de zoektocht. Daarom geven we de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Het is voor de reddingswerkers moeilijker dan gedacht om bij de peuter te komen. Er gaat steeds van alles mis bij de zoektocht.

Eerst probeerden reddingswerkers twee tunnels te graven, eentje van boven naar beneden en één onder de grond. Maar tijdens het werk zakte een deel van de tunnel onder de grond in. De gravers moesten daarom een nieuw plan bedenken.

Nu worden er twee tunnels van boven naar beneden gegraven. Maar ook dat gaat erg langzaam. Dat komt door keiharde steenlagen waar moeilijk doorheen is te boren.

Helemaal zeker weten de reddingswerkers dat niet. Julen was in de buurt aan het spelen en zijn beker en een zakje snoep werden in de put gevonden. Ook vond een robotcamera een haar van het jongetje. Die camera kwam daarna vast te zitten in de put. Daarom heeft de camera geen beelden van Julen kunnen maken.

Er zijn wel mensen die twijfelen of Julen erin is gevallen. Want het gat is niet groter dan de hand van een volwassene. Te smal voor een peuter om diep te vallen, denken ze.

De tijd dringt, want er zijn al bijna acht dagen voorbij. De kans dat de jongen levend wordt gevonden, is volgens deskundigen daarom erg klein. Toch zijn er gevallen bekend waarin kinderen in zo'n soort situatie na tien dagen nog in leven bleken te zijn. Het lijkt dus niet helemaal onmogelijk.

De reddingswerkers gaan dus ook vannacht door met graven.