Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Lippenbalsems voor kinderen kunnen gevaarlijk zijn'

De Consumentenbond wil dat de minister onderzoek gaat doen naar lippenbalsems voor kinderen. Belgische onderzoekers zeggen dat in veel kinder-balsems schadelijke stoffen kunnen zitten. Die kunnen zó schadelijk zijn, dat je er kanker van zou kunnen krijgen.

Het is niet zo dat je meteen ziek wordt als je zo'n lippenbalsem gebruikt. Wij willen dat de minister strengere regels maakt.

Consumentenbond

De onderzoekers testten 21 verschillende kinderen-lippenbalsems. In 15 daarvan zaten stoffen die gevaarlijk kunnen zijn. Op de verpakkingen staan vaak afbeeldingen van bekende film- en stripfiguren. Ze zijn meestal erg zoet en smaken naar bijvoorbeeld aardbei, framboos of cola.

Door die zoete smaken, likken veel kinderen hun lippen af. Daardoor krijg je de balsem binnen. En juist dat kan slecht zijn.

Merken die volgens de Belgische onderzoekers gevaarlijk zijn

Blistex Happy lips aardbeiDisney Violetta BlueberryDisney Princess Strawberry
H&M BellaH&M BubbleH&M Frozen
Hema Lipbalm (blikje)Hello Kitty BlueberryLabellino
Liano StrawberryMaybelline Baby Lips Cherry MeMaybelline Baby Lips Hydrate
Minions Cola StuartMiraculous StrawberryThe Body Shop Strawberry Pomegranate

Het is nog onduidelijk hoe gevaarlijk de stoffen precies kunnen zijn. Daarom wil de Consumentenbond dat de minister een onderzoek gaat doen. Er moet meer informatie komen en duidelijker op de verpakking komen te staan welke stoffen er precies in zitten.

Wel veilig

Volgens de Belgische onderzoekers zijn niet alle lippenbalsems gevaarlijk. Zij zeggen dat je het beste balsems kunt gebruiken die gemaakt zijn van bijvoorbeeld sheaboter, amandelolie, olijfolie of kokosolie.

Ook de lippenbalsems Hema Care, Kruidvat Aardbeiengeur en Kruidvat Fruit Kers-aroma zijn niet gevaarlijk.

787
Gebruik jij wel eens lippenbalsem?
Ja76.1%
Nee23.9%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Bekijk ook