'Lippenbalsems voor kinderen kunnen gevaarlijk zijn'

'Lippenbalsems voor kinderen kunnen gevaarlijk zijn'

De Consumentenbond wil dat de minister onderzoek gaat doen naar lippenbalsems voor kinderen. Belgische onderzoekers zeggen dat in veel kinder-balsems schadelijke stoffen kunnen zitten. Die kunnen zó schadelijk zijn, dat je er kanker van zou kunnen krijgen.

Het is niet zo dat je meteen ziek wordt als je zo'n lippenbalsem gebruikt. Wij willen dat de minister strengere regels maakt.
Consumentenbond

De onderzoekers testten 21 verschillende kinderen-lippenbalsems. In 15 daarvan zaten stoffen die gevaarlijk kunnen zijn. Op de verpakkingen staan vaak afbeeldingen van bekende film- en stripfiguren. Ze zijn meestal erg zoet en smaken naar bijvoorbeeld aardbei, framboos of cola.

Door die zoete smaken, likken veel kinderen hun lippen af. Daardoor krijg je de balsem binnen. En juist dat kan slecht zijn.

Merken die volgens de Belgische onderzoekers gevaarlijk zijn

Blistex Happy lips aardbei Disney Violetta Blueberry Disney Princess Strawberry
H&M Bella H&M Bubble H&M Frozen
Hema Lipbalm (blikje) Hello Kitty Blueberry Labellino
Liano Strawberry Maybelline Baby Lips Cherry Me Maybelline Baby Lips Hydrate
Minions Cola Stuart Miraculous Strawberry The Body Shop Strawberry Pomegranate

Het is nog onduidelijk hoe gevaarlijk de stoffen precies kunnen zijn. Daarom wil de Consumentenbond dat de minister een onderzoek gaat doen. Er moet meer informatie komen en duidelijker op de verpakking komen te staan welke stoffen er precies in zitten.

Wel veilig

Volgens de Belgische onderzoekers zijn niet alle lippenbalsems gevaarlijk. Zij zeggen dat je het beste balsems kunt gebruiken die gemaakt zijn van bijvoorbeeld sheaboter, amandelolie, olijfolie of kokosolie.

Ook de lippenbalsems Hema Care, Kruidvat Aardbeiengeur en Kruidvat Fruit Kers-aroma zijn niet gevaarlijk.

Gebruik jij wel eens lippenbalsem?

17.260 stemmen

Deze stelling is gesloten

76% 13.128 stemmen

23% 4.132 stemmen