Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wetenschappers slaan alarm: er zijn steeds minder insecten

Het gaat wereldwijd heel erg slecht met insecten, zoals muggen en bijen. Veel soorten kunnen zelfs uitsterven, waarschuwen wetenschappers in een nieuw rapport.

Gevaar

Bijna de helft van de insectensoorten loopt gevaar. De meeste bedreigde soorten zijn vlinders, kevers, mieren, hommels, wespen en bijen. Sommige soorten kunnen zelfs uitsterven.

Volgens de onderzoekers is landbouw de belangrijkste oorzaak.

Hollandse Hoogte | Flip Franssen

Veel boeren spuiten namelijk gif op hun akkers, om te voorkomen dat insecten alle vruchten en planten opeten. Door het gif gaan veel insecten dood en is er minder voedsel voor de beestjes.

Ook is er tegenwoordig minder wilde natuur, omdat bossen worden gekapt om plaats te maken voor steden en akkers.

Belangrijk voor de natuur

Insecten zijn erg belangrijk voor het leven op aarde. Ze ruimen allerlei dingen in de natuur op en bestuiven bloemen en planten. Ook zijn insecten voedsel voor andere dieren, zoals vogels en miereneters.

De bijeneter
Hollandse Hoogte

Als er niets gebeurt, dan zullen sommige soorten over 30 of 40 jaar niet meer bestaan, waarschuwen de wetenschappers. Daarom roepen ze op om minder gif te spuiten en ook in steden ruimte te maken voor de insecten.